Trampoline springen

Het trampoline springen begon in het circus, waar het veiligheidsnet van de trapeze kunstenaars trampoline-achtige eigenschappen liet zien. De circusartiesten lieten zich na hun acties in de nok van de tent niet zomaar in het net vallen, maar maakten daarbij vaak een paar salto’s gevolgd door een mooie afsprong.

De trampoline is geboren

Dus kwam men met het idee om dit te ontwikkelen tot een zelfstandige nummer en lieten daarom speciale apparatuur ontwikkelen. De Amerikaanse trapeze artiest George Nissen, bouwde de beste trampoline van zijn tijd, de dertiger jaren van de vorige eeuw, met de hulp van zijn collega, de gymnastiek coach Larry Griswold. De twee vestigden de Griswold-Nissen Trampoline & Tumbling Company. Larry Griswold zag geen toekomst in het bedrijf en verkocht zijn aandelen. George Nissen, heeft de trampoline industrie professioneel gemaakt en is daarom nu wereldwijd bekend. Een trampoline evenement, de “Nissen Cup” draagt nog steeds zijn naam. In de Verenigde Staten heeft het trampoline springen in de dertiger jaren dan ook een snelle ontwikkeling doorgemaakt. In Nederland ging het niet zo snel. De trampoline werd vooral bekend als bijzonder apparaat van een paar turnverenigingen in het land. Pas sinds de zestiger jaren worden er Nederlandse kampioenschappen trampolinespringen gehouden.

Young woman jumping on trampoline, low angle view

Waarom is het zo aantrekkelijk?

In de eerste plaats omdat het gevoel vrij in de lucht te zweven min of meer verslavend is natuurlijk. En hoewel het een intensieve sport is, is het niet moeilijk aan te leren. Al doende worden de sprongen vanzelf hoger. Daardoor krijgt de springer steeds meer tijd om bewegingen toe te voegen aan de sprong. Belangrijk daarbij is de zekerheid dat je bij het neerkomen niet gewond kunt raken, het is geen val maar een sprong. Terwijl die zekerheid groeit gaat ook het tempo omhoog en de springer krijgt als vanzelf meer beheersing over zijn of haar spieren. Zonder noemenswaardige inspanning en met veel plezier steeds beter en beter worden in je sport, wie wil dat niet? En dat is precies wat de trampoline je geeft, zekerheid wordt zelfvertrouwen, spierbeheersing wordt zelfbeheersing en de ontwikkeling in je sport wordt ontwikkeling van jezelf.
Ultra-grade-Trampoline-Spring-Safety-Pad

Trampoline springen als sport

Trampoline springen is vooral leuk om te doen en erg spannend om naar te kijken. Je kunt het ook als officiƫle sport beoefenen maar dan moet je het wel op kunnen brengen veel te trainen, en dan bestaat altijd het gevaar dat het leuke er een beetje af raakt. Voor de verandering zou je dan eens iets nog sensationeler kunnen proberen; synchroon trampoline springen. Geweldig hoe twee personen een show van zelfcontrole en samenwerking op het zeil kunnen brengen.
Trampoline springen, een heel mooie sport om te doen en om naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>