Vanuit de gewone trampolines zijn de watertrampolines ontstaan. Voordat het trampolinespringen in 2000 werd ingevoerd als een Olympische sport werden ze al langer door de jeugd en turners gebruikt. Ook op scholen en vakantieterreinen zijn de trampolines populair. Tegenwoordig worden trampolines vaak thuis in de tuin geplaatst als er voldoende ruimte is. Omdat een trampoline vaak thuis voor kleine kinderen bedoeld is worden ze vaak in de grond gegraven. Dit om te voorkomen dat de kleine kinderen er af kunnen vallen. De kinderen hebben op scholen lang zwemlessen gekregen. Na de les mochten ze dan nog een tijdje in het water spelen. Zij gebruikten daarbij de drijvende springkussens die in het zwembad werden gelegd. Daaruit zijn de watertrampolines ontwikkeld en erg populair geworden onder de jeugd. Ze zijn nu een gewild object in een zwembad, strand en pretparken.
De watertrampoline
Een watertrampoline is een opblaasbare ronde band die in het midden voorzien is van een zeildoek. Op dat zeildoek kunnen sprongen worden gemaakt. Het springen op een watertrampoline is een geweldige manier om in vorm te blijven en het is een veilige manier om er op te kunnen spelen. Het is vaak vooral een aantrekkelijke bezigheid voor kinderen. Tijdens het eraf vallen kunnen ze zich niet bezeren omdat ze in het water terecht komen.
Soorten en maten
Watertrampolines zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Deze kunnen een hoogte hebben tot ongeveer 40 cm en voor wat betreft de doorsnede van een tot 3 meter of zelfs nog groter. Bij het spelen op een watertrampoline moet je letten op de zwemmers. Voorkom dat je op een zwemmer kunt vallen. Dit om ongelukken te voorkomen.
Het kopen van een watertrampoline
Bij het kopen van een watertrampoline moet je op een paar belangrijke punten letten. Een watertrampoline moet van hoogwaardig materiaal zijn vervaardigd. Hij mag geen uitstekende delen bezitten en de gelijmde onderdelen moeten op een juiste manier zijn aangebracht. De delen die beweegbaar zijn moeten extra versterkt zijn aangebracht. Er mag tijdens het springen niet te veel ruimte tussen het springdoek komen en de opgeblazen band. Het materiaal moet bestand zijn tegen water en zonlicht. Het mag in de buitenlucht niet verharden om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan. Gebruik voor het opblazen van de buitenste ring een geschikte pomp die niet alleen kan pompen maar ook kan zuigen. Hierdoor is het leegmaken van de band eenvoudig. Hierna kan het geheel als een klein pakket worden opgeborgen. Tijdens het gebruik in het water moet je altijd proberen de watertrampoline goed te verankeren. Dit voorkomt dat hij als je hem aan de kust of rivier gebruikt met de stroom wordt meegetrokken.