Doek (springmat)

Een trampoline is een leuk stuk speelgoed waar zowel jong als oud zich urenlang op kunnen vermaken. Trampolines zijn er in vele soorten en maten. Qua kwaliteit en prijs zijn de verschillen groot. Dit komt vooral door het soort trampoline springmat dat wordt toegepast. Een kwalitatief goed springmat voor de trampoline gaat langer mee en springt comfortabeler dan een goedkoper doek.
trampoline doek 2
Verschillen in Springmatten
Een trampoline mat wordt geweven van polypropyleen. De verschillen in kwaliteit zit in de bevestigingspunten voor de veren en de afwerking van de mat.
Een trampoline mat wordt helemaal glad gemaakt om schaafwonden te voorkomen. Bij sommige goedkope merken wordt deze afwerking niet gedaan, waardoor de kwaliteit en de veiligheid van de mat minder is. De bevestigingsringen aan de matten verschillen ook. Zo maken ze bij de goedkopere merken vaak gebruik van open stalen ringen. Deze ringen zijn voorzien van een dun zinklaagje dat snel gaat slijten en roesten. Hierdoor slijt het bevestigingspunt met de mat ook meer, waardoor een ring los kan raken. Dat kan gevaarlijke risico’s met zich mee brengen. Daarbij kunnen kinderen gemakkelijk hun vingers er tussen krijgen. Bij de wat duurdere modellen wordt er vaak gebruik gemaakt van een D-ring. Deze is volledig gesloten en heeft een gegalvaniseerde stalen plaat in het kunststof zitten. Dit voorkomt dat de ring snel slijt en door de plaat is de ring zo’n 1,5 keer sterker dan de open stalen ring.
springmat-trampoline
Trampoline doek kopen
Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten bij het kopen van een trampoline doek. Ten eerste moet u letten op de trampoline maten. Hoe groter de maat, des te meer plezier en veiligheid er is. Let er goed op hoe de mat is afgewerkt, is hij wel volledig glad? Als het kan, probeer een springmat dan uit en ontdek welke het lekkerste springt. Een duurder en kwalitatief betere trampoline gaat langer mee en is veiliger dan een goedkoper merk.
trampoline doek
Trampoline doek repareren
Bij veelvuldig gebruik kunnen er wel eens scheuren of gaten in een springmat ontstaan. Vervelend natuurlijk, maar dit betekent niet dat u direct een nieuwe springmat moet aanschaffen. De meeste scheuren of gaten kunnen wel gerepareerd worden. Ook andere defecten, zoals losse naden of losse haken kunnen vaak hersteld worden. Als het doek nog onder de garantie valt, hoeft u er vaak niets voor te betalen.